اولین شب اجرای محدودیت های كرونایی قم
چراغ هایی كه نمی خواهند خاموش شوند
مسكن گزین: قم خیلی از مغازه دارن در نخستین شب اجرای طرح محدودیت های كرونائی در به طرح مذكور اعتراضات گسترده داشتند.
امشب نخستین شب از اجرای طرح محدودیت های خاص شبانه بود که با حضور ناظران ستاد مبارزه با کرونای قم در سطح شهر اجرا شد. رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم روز بیستم آبان به تشریح ابعاد محدودیت های یک ماهه جدید کرونائی قم پرداخت و اظهار داشت که باتوجه به شرایط قرمز و افزایش مبتلاشدن به ویروس کرونا در استان قم، مقرر گشت از تاریخ ۲۰آبان ماه به مدت یک هفته تمامی مشاغل به جز گروه شغلی ۱ تنها تا سات ۱۸ امکان فعالیت دارند.
در این راستا دکتر غدیر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان قم در مصاحبه با خبرنگاران بیان کرد: طبق مصوبه ستاد مقابله با کرونا از ساعت ۱۸ مشاغل گروه ۲ و ۳و ۴ نیز باید تعطیل شوند، که این تعطیلی منجر به کاهش تردد و تجمع و در نتیجه قطع زنجیره چرخش ویروس می شود.
در ادامه نیز احمدلو رئیس اتاق اصناف استان قم درباب تعطیلی مشاغل از ساعت ۱۸ عصر اظهار نمود: مشاغلی که این محدودیت یک ماهه را رعایت نکنند پلمپ خواهند شد و تا زمان رفع محدودیت ها نیز فک پلمپ نمی شوند.
این طرح شب گذشته در قم شروع شد و ماموران ستاد هم با حضور در خیابان های اصلی شهر به نظارت کامل اجرای این طرح اقدام نمودند. در این طرح قرار شد که غیز از مشاغل گروه یک که عموما شامل بیمارستان ها و مراکز درمانی و اماکن ضروری عمومی همچون مواد غذایی و سوپرمارکت ها و... می شد راس ساعت ۱۸ دست از کار بکشند و به منازل خود بروند.
اجرای این طرح از مدتی پیش مطرح بود و البته انتقاداتی هم از این شیوه اجرای محدودیت ها بیان شد که از اهمیت خاصی هم برخوردار بود. همچون اینکه اجرای این طرح ممکنست موجب شود که فشار کاری و ترافیک جمعیت جهت استفاده از این اصناف در ساعات پیش از ۱۸ بیشتر شود و همین مساله موجب تشدید شیوع و تحدید فاصله گذاری شود.
برای مشاهده میدانی نخستین گام اجرای طرح محدودیت های شبانه در قم به خیابان صفاییه رفتیم. مغازه ها باز بودند. بازتر از همیشه. منتظر حضور ماموران ستاد بودیم که ببینیم چه برخوردی با مغازه داران می کنند. یکی از پاساژهای بزرگ خیابان که مختص موبایل و وسایل الکترونیکی بود نخستین چراغ را خاموش کرد و کلیه مغازه داران، راضی و ناراضی مغازه ها را ترک کردند و رفتند. ولی مغازه داران و صاحبان مشاغل دیگر این چنین شیک و مجلسی و منطقی با قضیه کنار نیامدند.
از همان ابتدا که تذکرها شروع شد، انتقادات و مقاومت های مردم هم آغاز شد. کاسبان در نخستین تلاش در نبستن مغازه توجهیات خودرا بیان می کردند. یکی از آنها می گفت به همان عزیزی که این ابلاغیه ها را به شما داده است بگویید که اجاره آخر ماه من را هم بدهد. کاسب کناری هم می اظهار داشت که به ایشان بگویید لطف کند و مالیات ما رو هم بدهد.
ماموران ستاد اما، خودشان را برای شنیدن همه این حرف ها آماده کرده بودند. "مامورم و ماعذورم" تنها چیزی بود که در نخستین گام صاحبان مغازه ها از زبان ماموران ستاد می شنیدند. اما حرف دل صاحبان مغازه خیلی بیشتر از آنی بود که بتوان آنرا در یک گزارش جمع و جور کرد.
یکی از رهگذارن با شوخی و کنایه به ماموران اظهار داشت که آقا من یک سوال دارم، آن اینکه اگر مسئولان ما با این سرعت به این کشف بزرگ رسیدند که پس از ساعت ۶ عصر کرونا هم خوابش می گیرد و می خوابد خواهشا راهی هم برای سبز شدن بورس کنند که همه پس انداز ما را از بین برد!
با یکی از کاسبان خیابان به صحبت پرداختم. از او پرسیدم که از فردا می خواهند چه کنند؟ گفت چندی است پیجی در شبکه مجازی ایجاد کردم و به مشتریانم هم امشب می گویم که فردا تا ساعت ۶ به مغازه بیایند و مجبوریم که دیگر مثل بازار تهران یکسره باز باشیم و از سویی هم زودتر بیاییم. البته اگر فرقی هم داشته باشد.
می اظهار داشت که این شکل بستن مغازه ها شاید خوب باشد و اثر روانی بگذارد ولی من درکل فکر نمی کنم اتفاق خاصی بیوفتد و معجزه کند. تنها زحمت ما می دارند و وقت خودرا تلف می کنند. به نظرم باید بروند و فکر اساسی کنند. از فردا هم مطمن باشید بسیاری از این مغازه که در خیابان های اصلی هستند می بندند ولی مغازه های دیگر باز می کنند.
در این بین یکی از مسایلی که عجیب بود این بود دوست عزیز کاسب مان به ماموران اعتراض می کرد ولی هم خودش هم شاگردش اصلا نه ماسک زده بودند و نه در مغازه شان هیچ پروتکلی رعایت شده بود. حتی دستگیره های فلزی که باید کشیده می شد هم به سمتی بود که حتما باید دست مردم به آن برخورد می کرد و در عین حال هیچ ماده بهداشتی برای پاکسازی آن محیط و دست ها پیش بینی نشده بود.
حرف مامور هم این بود که شما که خودت در ساعات پیش از ۶ که کاری هم به شما نداریم این چنین به مغازه می آیید چرا این همه شاکی هستید؟ مغازه دار اظهار داشت که آقا ماسک من در ماشین است و الان می آورم ولی شما بگذار امشب باشیم فردا حتما می زنم. مامور هم اظهار داشت که مگر مطمنی که کرونا نداری و ناقل نیستی؟ اگر کسی از شما کرونا بگیرد و در مغازه ای که هیچ اصول بهداشتی را رعایت نکرده بیمار شود چه جوابی برای او خواهی داشت؟
در کنار گذر یکی از همشهریان در حال گفتگو با مغازه داران و افرادی بود که در حال تذکر بسته شدن مغازه ها بودند. حرف های جالبی می زد که شنیدنش خالی ازلطف نیست. می اظهار داشت که طرح شما طرحی بدی نیست اگر دو مساله را همزمان رعایت کند. اول اینکه فکری به حال کاسبی این بندگان خدا کند و کاری کند که چند ماه دیگر سیلی از ورشکسته های جدید روی دست شهر نماند. دوم اینکه طرح باید به شکل همگانی اجرا شود.
او می اظهار داشت که همین الان خیلی از مردم نه در قم بلکه در خیلی از شهرهای دیگر توجهی به این مساله ندارند و وقتی کسی یا جایی این کار را اجرا نکند بقیه هم رعایت نمی کنند. ضمن اینکه باید نظارت کاملی صورت گیرد تا بتوان از این طرح که خیلی از امور را با مشکل مواجه می کند جلوگیری کرد.
به یادداریم که طرح های قبلی همچون قرنطینه و تعطیلی های سراسری چه بر سر اقصاد ما آورد و طبیعی بود که دولت در این طرح تنفسی هم برای کسب وکارها بوجود آورد ولی آنچه در قم به شکل خاص نتیجه کارهارا چندان مطلوب نگردانید، عدم نظارت کامل و جامعی بود که باید با حضور گسترده نیروهای مردمی انجام می شد. در این بین علوم پزشکی و بهداشت استان به رغم زحمات فراوان ولی حریف این سیل عظیم کارهای پیش رو نمی شوند وباید با بهره گیری از نیروهای انسانی به اقدامی درست برای اجرای این طرح رسید.
در حقیقت بنظر می رسد که وقتی طرحی به خوبی برای مردم تبیین نشود چنین اعتراضاتی بیش از پیش خواهد بود و آنها تصور می کنند که حق بزرگی از آنها ضایع شده است. توجه به مشکلات اقتصادی و برنامه ریزی درست و در اختیار قراردادن فضای جبران مباحث اقتصادی همچون مسایلی است که می تواند به نتیجه بخش بودن اینگونه طرح ها کمک شایانی کند.
منبع: مسكن گزین
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب