به گزارش مسكن گزین به نقل از مهر به نقل از مركز تحقیقات شهرسازی، محمد شكرچی زاده در افتتاح پانزدهمین همایش روز بتن اظهار داشت: بر مبنای آمار و ارقام موجود، از سال ۱۹۵۰ تا ۲۰۱۵ و به موازات رشد سه برابری جمعیت جهان، تولید فولاد ۱۰ برابر ولی سیمان ۳۴ برابر شده است كه نشان داده است در جهان گام های مهمی در حوزه بتن و سیمان برداشته شده است. همینطور برآورد مصرف مصالح ساختمانی از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ نشان داده است كه فولاد در مقایسه با سیمان و بتن سهم كمتری را به خود اختصاص داده كه خود تفاوت معناداری است. نكته جالب در این آمار این است كه سیمان بیشترین مصالحی است كه از مواد استخراجی زمین ساخته می گردد كه نشان دهنده جایگاه بسیار مهم صنعت بتن در دنیاست.
رئیس مركز تحقیقات راه، مسكن وشهرسازی با اشاره به نگاه ویژه وزیر راه و شهرسازی به مقوله سیمان و بتن و بهره گیری بیشتر از سازه های بتنی، به تشریح وضعیت كشور در استفاده از بتن و فرآورده های آن پرداخت و اضافه كرد: بررسی های به عمل آمده نشان داده است كه استفاده از سازه های اسكلتی به كل واحدهای ساخته شده در طول سال ها افزایش داشته است و به همین صورت نسبت سازه های بتنی به سازه های اسكلت فلزی هم روند رو به رشد داشته ولی همچنان با كمبودهایی مواجه بوده و نیاز به سرعت بیشتری دارد.
وی خاطرنشان كرد: ما در عرصه سازه های فولادی در سال های اخیر از بعد نرم افزای و سخت افزاری به نتایج خوبی رسیدیم و اگر صحبت از بتن می كنیم به معنای زیر سوال بردن توان مهندسان در حوزه سازه های فولادی نیست بلكه باید با جهت دهی مناسب شرایطی فراهم گردد تا در جای خود مورد استفاده قرار گیرد.
رئیس مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی در بخش دیگری از سخنرانی خود در پانزدهمین همایش روز بتن، به مزایای بلامنازع بتن اشاره داشت و اظهار داشت: مزیت های بسیار بتن، سبب می گردد تا استفاده بیشتر از آن به عنوان یكی از اولویت های امروز كشور در حوزه های مختلف مدنظر قرار گیرد.
وی استفاده از بتن به منظور پاسخگویی به نیازهای سازه ای، دوام و معماری، مقاومت در برابر آتش، دسترسی به سنگدانه های مناسب، مصرف انرژی كمتر و به تبع آن كاهش گازهای گلخانه ای را از برجسته ترین مزایای بتن برشمرد و اضافه كرد: ظرفیت های بوجود آمده در كشور برای تولید سیمان در سال های اخیر روند رو به رشد داشته است تا جایی كه حتی ما با مازاد تولید سیمان هم مواجه بوده ایم. همینطور هم اكنون امكان دسترسی به فناوری پیشرفته بتن در كشور با عنایت به وجود زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری مناسب وجود دارد و فرصت بسیار خوبی است تا با همكاری انجمن بتن و سایر دست اندكاران به توسعه این صنعت در كشور بپردازیم.
شكرچی زاده با تاكید بر ضرورت استفاده از بتن پرمقاومت در ساختمان های بلندمرتبه در كشور اظهار داشت: ساختمان های بلندمرتبه در كشور بیشتر برپایه اسكلت فولادی بنا شده است كه باید با اصلاح این روند، شرایط را برای احداث ساختمان های بلندمرتبه بتنی فراهم سازیم. همانگونه كه در دنیا هم ساختمان های بلندمرتبه از جمله برج دبی و پتروناس كوالالامپور و سایر موارد مشابه بر پایه اسكلت بتنی بنا شده است.
وی اضافه كرد: با عنایت به اینكه تكنولوژی تولید و بهره مندی از بتن با كیفیت روز دنیا در كشور وجود داررد باید بخصوص از این ظرفیت برای ساختمان های بلندمرتبه بهره بگیریم.
وی ساخت برج میلاد، سردر دانشگاه تهران، سد كارون ۴، روسازی بتنی در فرودگاه مهرآباد روسازی بتنی در بزرگراه اصفهان – شیراز، تیرهای پیش ساخته در بندر امام و... را از جمله اقدامات و طرح های موفق بتنی در كشور نام برد.
رئیس مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی با تاكید دوباره بر بهره مندی از مزایای بتن در كشور، حركت در این مسیر را خالی از چالش ندانست و اظهار داشت: در كنار تمامی مزایای عنوان شده یكی از چالش های ما در كشور مبحث طراحی بود كه سبب شد تا عدم انسجام بین مبانی طراحی و آیین نامه های ملی بتن در كشور را شاهد باشیم. خوشبختانه در دولت یازدهم، بازنگری و تدوین مقررات ملی و آیین نامه بتن به مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی واگذار شده است كه با بازنگری و انتشار آنها تا آخر سال جاری، شاهد رفع مشكلات یاد شده در این حوزه خواهیم بود.
شكرچی زاده ناهماهنگی بین استانداردها در مقوله سیمان، مصالح سنگی و بتن را از دیگر چالش های پیش روی صنعت بتن در كشور عنوان كرد و حضور پررنگ تر و استراتژیك وزارت راه و شهرسازی در این حوزه را خواستار شد.
همچنین كم كردن فاصله میان دانش و اجرا و انجام دقیق وظایف توسط نهادهای نظارتی از دیگر مواردی بود كه از جانب شكرچی زاده در این بخش مورد اشاره قرار گرفت.
كاهش گازهای گلخانه ای ناشی از تولید سیمان با استفاده از سیمان های آهكی
مبحث محیط زیست دیگر محور مهمی بود كه در بخش دیگری از سخنرانی رئیس مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی مورد تاكید قرار گرفت. وی با اشاره به توجه ناكافی به مبانی محیط زیست و توسعه پایدار در صنعت سیمان و بتن اظهار داشت: تولید هر تن بتن و سیمان به صورت متوسط ۸۵۰ كیلوگرم co۲ تولید می كند. برنامه محیط زیست سازمان ملل (unep) در سال ۱۹۹۹ طرح سیمان پایدار را آغاز كرد كه مشخصا كشورهای هند و برزیل نخستین مطالعات و تهیه نقشه راه را آغاز كردند كه ضروری است تا ما هم در كشور نقشه راه سیمان را تهیه كنیم.
شكرچی زاده با اشاره به معاهدات پیمان تغییر اقلیم ۲۰۱۵ سازمان ملل متحد در پاریس اضافه كرد: كشورهای عضو این پیمان متعهد شده اند تا سال ۲۰۳۰، ۱/۵ درجه سانتی گراد دمای زمین را نسبت به سطح آن پیش از صنعتی شدن كاهش دهند. همینطور كشورها متعهد شده اند تا گازهای گلخانه ای ناشی از تولید سیمان را ۲۵ درصد كاهش دهند كه برای ما هم بسیار قابل توجه است. با عنایت به مفاد این پیمان راهكار توسعه استفاده از سیمان های آهكی رسی كلسینه شده توسط محققان پیشنهاد گردیده است.