به گزارش مسكن گزین به نقل از مهر، عباس آخوندی در نشست «اندیشه ایران شهری» كه از سوی شركت عمران و بهسازی شهری ایران، با حضور رضا داوری اردكانی استاد فلسفه دانشگاه تهران و با موضوع «ایران تاریخی ـ فرهنگی؛ ایران سیاسی» برگزار شد، گفت: آقای دكتر داوری اردكانی سه «چیستی» مطرح كرد و ما را در برابر سه سؤال مهم قرار داد: «چیستی ایران، چیستی توسعه و چیستی تجدد».
وی ادامه داد: هركس در هر جایگاهی كه باشد، این سه سؤال او را به تفكر وامی دارد تا به آنها پاسخ دهد؛ حال آنكه پاسخ دادن به این سؤال ها بسیار دشوار است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینكه تجدد واقعیتی سخت و مهارنشدنی است، افزود: بنیاد تجدد بر انقطاع است، نه تداوم؛ تجدد تداوم تاریخی را قطع می كند، لذا تمام تنش ها و جنگ های دنیا چه در حوزه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و چه در حوزه اقتصادی از همین محل انقطاع تداوم تاریخی به وجود می آید.
آخوندی، انسان فارغ از مكان و زمان را انسانی كه استواری و پایداری ندارد و هر لحظه به سمتی گرایش می یابد، معرفی و اظهار كرد: چیستی توسعه، بنیادش بر انقطاع است و این تعارضی است كه به شكل واقعی با آن روبرو هستیم. بخش عمده ای از جنگ ها و انقلاب های جهان در همین رویارویی است. انسان از طرفی می خواهد با توسعه انقطاع ایجاد كند و از طرفی دیگر می خواهد چیستی ملیت را كه ریشه در تاریخ دارد، تداوم دهد.
وی تصریح كرد: نمونه این تعارض توسعه و چیستی ملیت را در كشور در همین بافت های نابسامان شهری می بینیم. از ۵۹ میلیون نفر جمعیت شهری كشور، ۱۹ میلیون آن در وضعیت بدی زندگی می كنند. شكل گیری بافت های فرسوده و حاشیه ای، دو روی یك سكه هستند؛ یكی مفهوم تجدد دارد كه در قالب حاشیه نشینی نمود پیدا می كند و دیگری، ایران تاریخی است كه به شكل بافت فرسوده نشان داده می شود.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان كرد: ایران تاریخی نمی تواند خود را بازآفرینی كند و رو به تخریب است، از سویی نیز حاشیه نشینی كه نماد تجدد است، شكل گرفته ولی گریزی از این تجدد نیست. برخی فكر می كنند پاسخ به سؤال چیستی توسعه، برنامه نوشتن برای آن است. حال آنكه نوشتن برنامه، پاسخ به این سؤالات نیست بلكه برای فرار از آنهاست. محصول آن نیز پنج برنامه قبل و پنج برنامه بعد از انقلاب است اما هنوز در مفهوم چیستی ایران مانده ایم.