گسترش حمل و نقل مجانی در شهرهای فرانسه
به گزارش مسكن گزین پاریس، پایتخت فرانسه گامی نوین در راه كاهش آلودگی هوا برداشت و با تصمیم شورای شهر از یكشنبه گذشته (اول سپتامبر) استفاده از خدمات حمل و نقل شهری برای همهی كودكان زیر ۱۱ سال، شهروندان سالخورده ای كه ماهانه كمتر از ۲۰۰۰ دلار درآمد دارند و همینطور برای جوانان زیر ۲۰ سالِ دارای معلولیت مجانی شد.
به گزارش مسكن گزین به نقل از ایسنا، تصمیم به مجانی سازی خدمات حمل و نقل شهری در پاریس با الهام از پروژهی مشابهی گرفته شد كه از یك سال پیش در شهر "دانكرك" به اجرا گذاشته شده است.
شهر ساحلی دانكرك در شمال فرانسه، به طور آزمایشی از سپتامبر سال ۲۰۱۸ میلادی استفاده از اتوبوس های شهری را هم برای ساكنان و هم گردشگران مجانی كرده است. با این امید كه بتواند در كنار كاهش آلودگی هوا، میزان تحرك مردم بخصوص افراد مسن را بیشتر كند و به ساكنان شهر و حومهی آن احساس آزادی عمل بیشتری دهد.
نتیجهی تحقیقات به عمل آمده یك سال بعد از اجرای آزمایشی این پروژه نشان داد كه این كار نه تنها سبب افزایش پویایی مردم شهر و جذب توریست شده بلكه به بهبود وضعیت محیط زیست هم كمك كرده است.
دانكرك كه در شمالی ترین نقطهی خاك فرانسه قرار دارد در سال های پایانی جنگ جهانی دوم، مركز درگیری میان متفقین و نیروهای آلمان نازی بود و بشدت صدمه دید. بعد از آخر جنگ و در جریان بازسازی ها، ساخت مراكزی صنعتی همچون یك پالایشگاه و یك كارخانه بزرگ فولاد، دانكرك را به یك قطب صنعتی تبدیل كرد.
حالا دانكرك با جمعیت ۸۸ هزار نفریِ خود به دنبال آن است كه با ایجاد زیرساختهایی همچون یك مزرعهی بزرگ توربین بادی در حاشیهی ساحل "نرماندی" و همینطور مجانی كردن حمل و نقل شهری، به یك مركز بزرگ «اقتصاد سبز» در فرانسه تبدیل گردد.
پروژهی استفادهی مجانی از اتوبوس های شهری هم با این هدف اجرا شد و علاوه بر اتوبوس های داخل شهر، اتوبوس های در تردد میان دانكرك و شهرهای همسایه را هم شامل می شد.
نتیجهی تحقیقات و نظرسنجی ها نشان داد كه اجرای این پروژه، آرامش را برای این شهر كه عمده ساكنان آنرا مردم طبقه كارگر می سازند به ارمغان آورده است. مردم دیگر نه نگران تهیه بلیط و صرف بودجه ای برای آن هستند و نه نگران پیدا كردن پاركینگی برای خودرو های خود.
بر شمار اتوبوس های شهر هم به طور قابل توجهی افزوده شده؛ بگونه ای كه حداكثر انتظار برای هر اتوبوس شهری در دانكرك ۱۰ دقیقه است.
شمار مسافران اتوبوس ها در یكسال گذشته بیشتر از دو برابر شده است؛ این در شرایطی است كه قبل از این بیشتر از دوسوم ساكنان شهر برای رفت و آمد از خودرو های شخصی استفاده می كردند. این پروژه همینطور سبب جذب دانشجویان بیشتری به دانكرك شده است.
نظرسنجی از مسافران جدید اتوبوس های مجانی هم نشان داد كه ۴۸ درصد از آنها گفته اند با تغییر عادات پیشین خود حالا به طور مرتب از این اتوبوس ها به جای خودرو های شخصی استفاده می نمایند. ۵ درصد از جامعه آماری تحقیق هم اعلام نموده اند كه با اجرای پروژهی اتوبوس های رایگان، خودروی شخصی خویش را فروخته اند یا از خرید خودروی دوم منصرف شده اند.
این در شرایطی است كه پیش از اجرای این پروژه، اتوبوس های شهری دانكرك عموما خالی از مسافر بودند؛ مشكلی كه در خیلی از شهرهای كوچك و متوسط فرانسه دیده می شود.
از دیگر علل اجرای این پروژه این است كه درآمدی كه از این راه به دست می آمد چندان زیاد نبود. بنا بر اعلام مقامات محلی، حمل و نقل عمومی تنها ۴.۵ میلیون یورو برای شهر درآمد داشت كه در مجموع ۱۰ درصد از كل درآمدهای عملیاتی شهر را شامل می شد. بنابراین مقامات شهر تصمیم گرفتند با حذف بلیط اتوبوس و همزمان با حذف سیستم پرهزینهی كنترل مسافران، این كمبود فروش را جبران كنند.
گسترش حمل و نقل مجانی به دیگر شهرهای فرانسه
بنابر گزارش یورونیوز، موفقیت در اجرای آزمایشیِ این پروژه در دانكرك نه تنها سبب شد كه شورای شهر اجرای آنرا به طور كامل و دائمی تصویب كند، بلكه شهرداران دیگر شهرهای فرانسه هم تشویق به اتخاذ سیاستی مشابه شوند.
آن ایدالگو، شهردار پاریس اكتبر گذشته به دانكرك سفر كرد و حتی سوار یكی از اتوبوس های مجانی شهری شد. او چند ماه بعد از این سفر اعلام نمود كه می خواهد پروژهی مشابهی را در پاریس به اجرا بگذارد.
در شهر كاله در حدود ۵۰ كیلومتری دانكرك هم اجرای آزمایشی این پروژه شروع شده است. ناتاشا بوشار، شهردار كاله این اقدام را پاسخی به خواست معترضان مشهور به «جلیقه زرد» در خصوص افزایش قدرت خرید و افزایش سطح خدمات عمومی اعلام نمود.
شهرهای شاتورو (Chateauroux) در مركز فرانسه و نیور (Niort) در غرب این كشور هم اتوبوس های شهری خویش را مجانی كرده اند. ولانسین (Valenciennes) در شمال این كشور هم از یكشنبه اول سپتامبر استفاده از اتوبوس های شهری را برای ساكنان كمتر از ۲۵ سال مجانی كرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب